Startpagina voor het WPP

Kom je de eerste keer in het Web Publicatie Platform (WPP) van IDEA dan valt op dat er weinig menu's en hyperlinks zijn. Dat komt door de autorisatiestructuur van deze webtoepassing. De inhoud van de documentatie wordt ontsloten op basis van gebruikersgroepen die ieder een eigen view op de documentatie hebben. De gebruikersgroepen zijn:



  • Gast

  • Ontwikkelaar

  • Data eigenaar

  • Intern

  • Architect en PDM


Bij het eerste gebruik ben je ingelogd als gast en heb je een beperkte view op de inhoud. Dat kan je eenvoudig veranderen door onderaan het scherm de hyperlink Aanmelden als WPP gebruiker te selecteren. Je krijgt dan direct de autorisatie van een data eigenaar. Wil je een andere (hogere) autorisatie dan kan dat eenvoudig veranderd worden door de contentbeheerder van het WPP. Via de contactpagina kun je dit aanvragen.


De opvallendste verandering na inloggen is dan ook dat de menubalk bovenaan het scherm een aantal extra opties heeft. De belangrijkste menuopties zijn:



  • Startpagina, hiermee is het mogelijk om net als de bekende startpagina's een logische indeling te krijgen op basis van hyperlinks naar onderwerpen die relevant zijn voor het onderwerp van de startpagina. Dat kan zijn het ontsluiten van eisen, het beschrijven van data entiteiten maar ook een overzicht van kwaliteiten of stakeholders.

  • Zoeken, met het basiszoekscherm kun je zoeken op één trefwoord, dit kan zowel in de titel, de synoniemen of de toelichting van de elementen staan. Druk je op zoeken dan krijg je een lijst met onderwerpen te zien en vervolgens kun je eenvoudig doorklikken naar de voor jou relevante informatie. Met het geavanceerde zoekscherm dat bereikbaar is via de hyperlink in het basiszoekscherm heb je de mogelijkheid om te zoeken op meerdere trefwoorden, kun je aangeven op welke wijze ze gecombineerd worden en kun je aangeven in welke velden gezocht moet worden.

  • Verkenner, dit is vergelijkbaar met de verkenner in windows en biedt de mogelijkheid om de gegevens te raadplegen in een boomstructuur waarbij in een ander deel van het scherm de details van het geselecteerde item in de boom getoond wordt. Ook bij het verkennerscherm zijn er mogelijkheden om te filteren zodat je snel en eenvoudig bij de gewenste informatie komt.


Binnen het WPP wordt een onderscheid gemaakt tussen drie entiteiten te weten:



  • Packages, zijn te vergelijken met folders in een besturingssysteem en bevatten lijsten met de andere twee entiteiten, diagrammen en elementen

  • Diagrammen zijn visuele weergaven van de verschillende elementen die beschreven zijn en hun onderlinge verbanden. De diagrammen geven een vereenvoudigde weergave specifiek voor een bepaald gebruiksdoel. De diagrammen zijn uitgewerkt op basis van ER, UML en ArchiMate. Voor de keuze van deze diagrammen zijn binnen IDEA viewpoints en bouwblokken opgesteld, deze zijn opgenomen in het WPP

  • Elementen is de documentatie va de afzonderlijke elementen en hun onderling relaties. OOk deze zijn uitgewerkt op basis van de ArchiMate indeling en bevatten naast de beschrijving ook informatie over attributen, extra informatie (bijvoorbeeld bij de eisen) en eventueel links naar andere webapplicaties zoals andere registers


Tussen deze drie entiteiten en de elementen onderling zijn binnen het WPP koppelingen of associaties gelegd. Hiermee is het mogelijk net als bijvoorbeeld in wikipedia te navigeren door de inhoud van de documentatie. Daarmee is het mogelijk om eenvoudig gerelateerde relevante informatie te bestuderen op basis van een zoek- of startpagina ingang.


Wil je meer informatie over de werking van het WPP kijk dan de instructievideo op de home pagina of neem contact op met de architecten van eaxpertise via de contactpagina.